You are currently viewing Jasper Handmade Ceramics

Jasper Handmade Ceramics

Jasper handmade ceramics

Η Γεωργία Κορδατζάκη και η Michaela Zavadil, οι δημιουργοί των Jasper Handmade Ceramics, απέκτησαν τον διδακτορικό τίτλο σπουδών τους στην Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια του Ρεθύμνου και Salzburg αντίστοιχα. Δουλεύουν ως αρχαιολόγοι στην Αθήνα και τη Βιέννη και η κατασκευή κεραμικών αποτελεί μια παράλληλη, συμπληρωματική, δραστηριότητα.

Category

Ceramics

Έχοντας ως κύρια επαγγελματική δραστηριότητα την αρχαιολογία το ερευνητικό μας αντικείμενο εδώ και δεκαετίες είναι η μελέτη της αρχαίας κεραμικής στην Ελλάδα. Με εφαλτήριο αυτήν την επαγγελματική μας ενασχόληση θέλαμε μέσω της προσωπικής παραγωγής αγγείων να διερευνήσουμε και να κατανοήσουμε περισσότερο πτυχές της τεχνολογίας κατασκευής των αρχαίων κεραμικών, ιδωμένων φυσικά υπό το πρίσμα της σημερινής εποχής. Δουλεύοντας, συνειδητοποιήσαμε και συνειδητοποιούμε το πόσο μαγική διαδικασία είναι το να μετατρέπουμε την εύπλαστη, άμορφη, μάζα του πηλού σε ένα έργο τέχνης χρησιμοποιώντας κυρίως τα χέρια μας, απλά εργαλεία, όπως το ξύλο, και αρχέγονα μέσα, όπως το βρεγμένο, εύπλαστο, χώμα και τη φωτιά.

Η Γεωργία, η μία από τις δημιουργούς των Jasper Handmade Ceramics, παρακολούθησε για έναν χρόνο μαθήματα κεραμικής στο Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής, ενώ ακολούθησε εντατική προσωπική εργασία και πειραματισμός με την κατασκευή αγγείων. Στη συνέχεια, η δεύτερη από τις δημιουργούς, η Michaela, διδάχθηκε από την Γεωργία.

Βασικό ζητούμενο της δουλειάς μας είναι να επικοινωνήσουμε στον κόσμο ότι τα μίνιμαλ σχήματα, η έντονα γυαλιστερή υφή μέσω της παρατεταμένης τριβής με ένα βότσαλο χωρίς τη χρήση υαλωμάτων, και η χρωματική παλέττα που ξεδιπλώνεται, συχνά ακόμη και στο ίδιο αγγείο, μέσω της φωτιάς στο ξυλοκάμινο αποφεύγοντας την προσθήκη χρωστικών, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα μοναδικό αισθητικά αποτέλεσμα που εκπλήσσει θετικά, τέρπει το βλέμμα, και ικανοποιεί απρόσμενα ακόμη και την αφή του επισκέπτη.

Τα αγγεία που κατασκευάζουμε είναι εξολοκλήρου χειροποίητα, χωρίς την χρήση ηλεκτρικού κεραμικού τροχού. Εφαρμόζουμε ένα πλήθος διαφορετικών, χειροποίητων, τεχνικών, όπως αυτή των κουλούρων, του “τσιμπήματος”, της κρούσης των επιφανειών με ξύλινες κουτάλες ή ακόμη και καλουπιών χρησιμοποιώντας ως μήτρα παλιά μας αγγεία. Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούμε πηλούς κυρίως από την Ελλάδα (συμπληρωματικά, πηλούς εισαγωγής) που προμηθευόμαστε από το εμπόριο ή που συλλέγονται στην ύπαιθρο χώρα. Η πλειονότητα των αγγείων έχει επιφάνειες με έντονη λάμψη αποτέλεσμα της πολύωρης τριβής με ένα βότσαλο, ξύλο ή δέρμα. Τα κεραμικά ψήνονται με ξύλα, συνήθως σε ξυλοκάμινο, ενίοτε σε ανοιχτή φωτιά, σε ένα εύρος χαμηλών θερμοκρασιών και σε ποικίλες ατμόσφαιρες (αναγωγή/οξείδωση). Τα αγγεία συνιστούν εκθεσιακές δημιουργίες και δεν διατίθενται για χρήση.

Τόσο για τα σχήματα όσο και για την τεχνική κατασκευής και ψησίματος εμπνεόμαστε από αντίστοιχες φόρμες και τεχνικές που τεκμηριωμένα οι αρχαιολόγοι έχουν επιβεβαιώσει ότι χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαιότητα. Πιο συγκεκριμένα, εμπνεόμαστε από αγγεία που δημιουργήθηκαν κυρίως στην Ελλάδα από την 6η χιλιετία π.Χ. έως το 1500 π.Χ., χωρίς να αναπαράγουμε πιστά αντίγραφα. Περιστασιακά, πηγή έμπνευσής μας αποτελεί η κεραμική που βρέθηκε στην Κύπρο και στην Κεντρική Ευρώπη.

Η συμμετοχή μας στην έκθεση MON COIN STUDIO SEPT. 2020 μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς όχι μόνο μας δίνεται η δυνατότητα επαφής με άλλους δημιουργούς που έχουν παρόμοιες καλλιτεχνικές ανησυχίες, αλλά και η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε στο ευρύτερο κοινό τα κεραμικά μας και τη φιλοσοφία της δουλειάς μας.Εάν έχετε κάποια πρόταση όσον αφορά την έκθεση. Κάποιες προδιαγραφές σχετικές με την έκθεση του συγκεκριμένου έργου που θα φέρετε

Δεν έχουμε κάποια απαίτηση συγκεκριμένων προδιαγραφών έκθεσης των έργων μας. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το δούμε στην πράξη κατά το στήσιμο των αγγείων.

Leave a Reply